1_ yıllardır çözemediği dağlardaki çevre sorunlarının kesin çözüme ulaştırılabilmesi için: TDF ve çevre bakanlığından yetkililerin katılımıyla kurulacak bir komisyon aracılığıyla bu konudaki yetkilerini ve görevlerini Çevre ve Orman bakanlığına devretmelidir.
Gerekçe: gsgm bağlı olarak çalışan dağcılık federasyonu sportif amaçlı bir kurum olduğundan doğal olarak çevre konusunu öncelikli sıraya alıp dağların kirliliği konusunu görev edinemez. Oysa Türkiye dağları çevre konusunda çok ciddi tehlike sinyalleri vermektedir.
2_camiada yoğun ve anlamsız tartışmalara neden olan dağ mihmandarlığı,dağ turizmi konularındaki yetkilerini Kültür ve turizm bakanlığına devretmelidir.
Gerekçe: 80 li yıllarda zamanın şartları gereği bir zorunluluk olarak kurulan dağ mihmandarlığı müessesesi gelişen dünya doğa turizmi karşısında yetersiz ve hantal kalmaktadır. Bu biçimiyle ne turizm şirketlerini ne bu şirketler aracılığıyla gelen müşterileri, nede bu sektörde çalışan rehberleri tatmin etmektedir. Doğal olarak görevi turizm olmayan bir kurum olan TDF turizm konusunda başarılı bir proje ortaya koyamamıştır ortaya koyması da beklenemez
3_ müsabaka sporu olarak kabul edilen ve dünya dağcılar birliği tarafından dağcılık federasyonlarından ayrılması önerilen spor tırmanış alanını yetkisizlik talep ederek kurulacak spor tırmanış federasyonuna devretmelidir.
Gerekçe: UIAA nın bu konudaki gerekçesinin yanı sıra: dünyada profesyonelliğe adım adım yaklaşan spor tırmanış dalında faaliyet gösteren sporcular haftada 5-6 gün günde 6saat çalışmaktadır. Kendi olanakları ile amatörce bu işle uğraşan Türk tırmanıcılarla bu alanda beklenen başarıyı yakalamak mümkün değildir.
4_ dağcılık eğitimini kurulmuş olan yada kurulacak olan dağcılık kulüplerine, özel sektör şirketlerine devretmelidir.
Gerekçe:Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de de dağcılık hızla yaygınlaşmaktadır tek bir kurumun ne kadar başarılı olursa olsun gelen talebe yanıt vermesi mümkün değildir. Ayrıca dağcılık bireysel olarak da yapılmaktadır. Herhangi bir topluluğa kulübe üye olmadan bu maceraya atılmak isteyen bireyler ücret ödeyerek dağcılık eğitimi alabilmelidir.
5_dağcılığı yaygınlaştırmak ve sevdirmek görevini dağcılık kulüplerine devretmelidir.
Gerekçe: günümüzde artık popüler olan dağcılığın tanıtıma ihtiyacı kalmamıştır.
Dağcılık kulüpleri kurumsal yapılarını güçlendirmek varlıklarını sürdürebilmek için bu konuda yeterli çalışmayı yapmaktadırlar. Dağ turizmi konusunda faaliyet gösteren turizm şirketleri de dağcılığın yaygınlaşması yönünde yatırımlar yapmaktadır.
6_dağ kazalarına karşı dağda arama ve kurtarma görevini konuya talip olacak sigorta şirketlerine devretmelidir.
Gerekçe: Dağa giden insan sayısı arttıkça kazalarda kaçınılmaz olarak artacaktır her gün on binlerin dağa gittiği bir ülkede günde birkaç kazanın olması doğaldır. Bu kazalara ne TSK kurtarma ekipleri nede gönüllü kurtarma ekipleri yetişebilir bunun altından ancak profesyonel bir kurum kalkabilir.
7 uluslar arası temsil görevini var olan dağcılık kulüplerinin özgür iradesi ile içeriğini ve biçimini belirleyerek kuracakları dağcılık dernekleri federasyonuna devretmelidir.
Gerekçe: Genç Türkiye cumhuriyetini çağdaş medeniyet seviyesinde temsil etmek üzere kurulan TDF çağdaş ülkelerde olduğu gibi Türkiye de de bir kurumun olduğunu ortaya koymuştur.Bir ülkenin gerçek anlamda temsili ve temsilde başarısı uluslar arası kurumlardaki çalışmalara yaptığı katkı ile değerlendirilir. TDF ise UİAA da ne bir proje üretebilmiş nede var olan projelerin birinde aktif görev alabilmiştir. uluslar arası dağcılıkta yapılan çalışmaları sadece izler ve kopya eder duruma düşmüştür. Bunun nedeni ise sivil örgütlenmeler sonucunda değil yukarıdan aşağıya örgütlenmesidir.
Tüm görevlerini değişik kurum ve tüzel kişiliklere devrettikten sonra kendini fesih etmelidir.
Genel Gerekçeler
1- TDF kuruluşundan bu güne kadar(40 yıl)kimi zaman siyasi partilerin atadığı başkanların,
Kimi zaman ideolojik örgütlerin kontrolünde kalıp dağcılıktan çok bu birimlerin hizmetinde olmuştur. Kimi zamanda başkanların yakınlarına dağda tatil sundukları bir kurum olmuştur.bu yönüyle devlet bütçesi çarçur edilmiştir.İyi niyetli başkanlar ve gurupların çalışmaları ise G.S.G.M mevzuatına uydurulamadığı için başarısız olmuştur.
2- TDF bütçesinden pay almak isteyen kulüpler guruplar birbirine düşmüştür. Birbirinin rakibi olmuştur. Kulüplerin içerisindeki dağcılar aynı nedenden birbirlerine rakip olmuşlardır. Dayanışma ve yardımlaşmanın temel olduğu dağcılık;yukarıdaki nedenden dolayı bu özelliğini kaybetmiştir.
3- İnsan onuru, dürüstlük, insana saygı, doğaya saygı,gibi değerler paylaşım kavgaları sırasında ayaklar altına alınmıştır.(Dağcılık camiası bunun en acı örneğini son seçimde yaşamıştır)
Orhan ÖZÇALIK
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.