Dağ bisikletine biniyorsanız düşmek bazen kaçınılmaz bir olaydır. Ama bu, mutlaka yaralanacaksınız ya da bir yerleriniz kırılacak anlamına gelmez.(Sakın bisiklete binme hevesiniz kırılmasın!!)Paniğe kapılmadan reflekslerinizi eğitebilir, hatta zaman içinde düşmekten zevk bile alabilirsiniz:). Aslında bisikletten "atlamanın" genelde üç yönü vardır: yana, arkaya ve gidonun üzerinden atlama. Bunlardan ilk ikisini deneyebilirsiniz, ancak üçüncü hareketi deneyerek öğrenmeye çalışmayın, bu düşme tekniğini aklınızın bir köşesinde tutun ve tehlike anında becerebilirseniz uygulayın. Yana DoğruVirajlarda, ıslak zeminde veya elcikler bitkilere takıldığında yana doğru düşmek çok kolaydır. Yana düşme ayağın burkulmasına yol açabilir ve bu durumda ayağı eskiden kalpiyelerden çıkarmak oldukça zordu. Neyseki günümüzde SPD sistem sayesinde pedaldan…
Yaz Giyimi   Sıcak günlerde spor yaparken, bisiklete binerken kullanılan giysilerin kış giyiminde olduğu gibi özellikle iç katın terletmeyen, teri çabuk kurutan özellikte olması istenir.. Son yıllarda teri çabuk emen ve terlendiği halde vucudu oldukça kuru tutan Cool Max ve benzeri kumaşlar oldukça yayılmıştır..Bu kumaştan yapılan bisiklet formalarının (jersey) vücudu sarmasında fayda vardır.. Aksi halde teri emmesi zorlaşır, kumaş işlevini yerine getiremez..Ayrıca vücuda tam oturuyor olması da giysinin rüzgardan uçuşmasını engeller böylece hızınızı kesmez..Genelde kısa kollu yapılan formaların kolları lastikli, arkada 2 veya 3 cepli (bazıları tek cepli olup fermuarlı), hakim yakalı yarım veya tam boy önden fermuarlı olur. Cepler…
  Her türlü araçta olduğu gibi bisiklet kullanırken de kullanıcının güvenliği ,konforu ve ergonomikliği gözetilmelidir. Kendinize bisiklet alırken dikkat edilecek en önemli nokta, öncelikle bu bisikletin size uygun olup olmamasıdır. Tabi bisikletin tipinin ve nerede kullanılacağının da çok önemi vardır fakat bu ayrı bir konudur. Genelde ülkemizde yapılan en büyük hata, satın alınan bisikletin olması gerekenden daha yüksek( büyük) kadrolu olmasıdır. Tabi bunda bazı bisiklet üreticilerinin tüketiciye bazı nedenlerden dolayı çeşitli kadro boy seçenekleri sunamamasının da payı vardır. Sadece son yıllarda birkaç üretici firma buna dikkat etmektedir. Hele bazı firmalarımızın ürettiği tek kadro boyu bile dünyada çok az kullanılan bir…
  "Chain Suck" yani "zincir sıkışması" (malesef türkçe çevirisi ingilizcedeki etkiyi vermiyor, "zincir emilmesi" de diyemeyiz herhalde! ) kısaca zincirin ön (ayna) dişlinin alt dişlerinden kurtulamama durumudur. Bu bazen orta dişlide olduğu gibi en çok küçük dişlide (granny- babaanne dişlisi ! :)) oluşur..Ama bu her zaman da oluşmaz.(hurafeleri yaratan durum) Genelde zincirin yük altındayken , çamurlu, ıslak kumlu koşullarda oluşur.Ama bazen çamurun yıkanması bile sorunu çözmez..İşin tuhaf tarafı bu "illet" yeni ekipmanlarda da görülebilir..Sadece MTB 'lerde değil yol bisikletlerinde bile görülebilir..Bu sıkışma 2 türlü olabilir: 1- Tek dişlinin zinciri bırakmaması, 2- Zincirin 2 (ayna) dişli arasına sıkışması (vites değişimi sırasında)..(bu çok ender görülen bir durumdur.Genelde…
  Dağ bisikletinizde, büyük bir olasılıkla arkada 7, 8 veya 9, önde 3 dişli vardır. 7X3=21 veya 8X3=24 vites demektir. Doğru mu? Hayır, yanlış. Gerçekte (21 vites olduğunu varsayalım), 13 farklı vitesiniz var. Bunlar son yıllarda dağ veya şehir bisikletlerinin çoğalmasıyla kafaları karıştıran rakamlardır. Bunları bilerek, hem bisikletinizi daha iyi tanır, eğer yeni bisiklet alacaksınız da daha çabuk karar verebilirsiniz. 21 yerine, gerçekte 13 vitese sahip olmanızın nedeni iki yönlüdür: Biricisi, bazı kombinasyonlar 1 pedal devrinde aynı mesafeyi kat ettirir. Örnek olarak, benim bisikletimde en düşük vites önde (en küçük) 24 dişli “çark” arkada 30 dişli “çark” (en büyük) vardır. Bu da, 24…
  Kış geldi. İşte kışın sizi rahat ettirecek bir kaç öneri: LASTİKLER Geniş lastikler karda avantajlıdır. Düşük basınçlar kullanın. (15-20 psi).Hatta karda bazen 5-10 psi bile yeterlidir. Düşük basınçlı lastiklerin 1 kenarının janta yapıştırılması gerekir.Her zaman sağ tarafı yapıştırmak hatırlama kolaylığı sağlar. Bulabilirseniz çivili lastikler buzda ve sert karda çekişi arttırır. YAĞLAMA Bisikletler arabalar gibi özel bir kış bakımı gerektirmez. Bisiklet yataklarına binen yükler o kadar azdır ki özel olmayan herhangi bir yağın az miktarı bile yeterli olur. Fakat bazen aşırı soğuk havalarda ( eğer hala bisikletinizde ruble (kaset değil) varsa, içindeki yağ soğuktan sertleşip sorun yaratabilir. Bunu engellemek için düşük ısılarda çalışan yağlar seçilmelidir.…
  Kadro, ön çatalla birlikte bir bisikletin en önemli elemanıdır. Bir kadro özelliklerinin toplamı bisikletin kullanım alanını ve kapasitesini belirler. İyi bir kadro, hafif fakat bu oranda da sağlam olmalı, uzunca bir süre en ağır koşullarda dahi kendinden bekleneni yerine getirmelidir. Eğer aşağıdaki faktörler yetersiz ise, kadroya takılan pahalı ve son teknoloji komponentler bile hiçbir işe yaramaz. Borular: Denge, ağırlık, kaliteli sürüş özelliği. İşçilik: Güvenlik, estetik. Geometri: Kullanım alanı ile ilgili tipik özellikler. Tasarım: Fonksiyonellik. Ölçü: Kadronun kullanıcının boyuna uyumu en önemli konudur. Bir bisiklet alırken kesinlikle deneme sürüşü yapın. Doğru ve ölçüsünde satın alınmış bir kadro uzun süreli , rahat ve verimli kullanım göz önüne alınırsa kullanıcının avantajlı olduğu…
  Yuvarlanan iki tekerleğin üzerindeki metal gövdenin geometri ve boyutlarının uygun seçimi , dağ bisikleti tutkularının her zaman en büyük problemi olmuştur. 2,5-3 cm (1 inch – 2.54 cm.) ki bu , bisiklet kadroları arasındaki en az boy farkıdır. Alacağınız bisikletin kadro boyu ne olmalı ? 48 mi , 51 mi yoksa 53 cm. mi ? “Uygun kadro yüksekliği” nedir ve nasıl hesaplanır ? Bir dağ bisikletinin kadro boyunu ölçerken , bazı dağ bisikletlerinin kadro geometrilerindeki farklılığı da unutmamak gerekir. Kadronun üst borusu yere paralel olan dağ bisikletlerinde , ayna dişli milinin tam orta noktasıyla üst boru ve sele borusu…
  Bisikletinizle bir tepeye tırmanış sırasında arka tekerleğiniz patinaj yapmaya ve olduğu yerde kaymaya başlar. Böyle bir durumda, oturmak veya ayağa kalkmak fayda etmez, doğru sürüş tekniğini kullanmadığınız sürece düşme tehlikesi geçirebilirsiniz. Tırmanışa geçebilmek için, “çekiş gücü”nü gözönünde bulundurmanın vakti gelmiştir. Şehir bisikletlerinde çekiş gücü sadece havanın kötü olduğu durumlarda problem yaratabilir. Dağ bisikletlerinde ise çekiş gücü hemen her zaman kötüdür. Sağlam olmayan kayalar, kökler, çamur ve kum, fazla zorlu olmayan bir tepeyi bile işkenceye çevirebilir.Bu problemle başedebilmenin yolu, gücü arka tekerleğe aktarıp tekerlek patinaj yapmaya başladığında bunu engellemeyi i öğrenmektir.Nasıl Yapılır:Rüzgarlı ve yolların karla kaplandığı havalarda, kamyonet sürücülerinin, araçlarının…
  Yukarı çıkan herşey aşağı inmek zorundadır. Eğer bisikletle aşağı iniyorsanız, aşağı iniş, adrenalin salgılarınızı bir hayli yükselten bir deneyim halini alır. Çoğu bisiklet seven için bir tutku olan iniş sürüşü için aşağıda sıralayacağımız teknikler, bu sürüş sırasında size oldukça büyük fayda sağlayacaktır.  İneceğiniz yola yukarıdan baktığınızda oldukça kayalık, girintili-çıkıntılı ve dik görünebilir ve eğim gözünüzü korkutabilir. Oysa ki, yürüyerek inebileceğiniz her araziyi bisikletle de rahatlıkla inebilirsiniz:Tekerlekler Eğer bisikletinizin tekerleklerini ayakkabınız gibi düşünürseniz, bisikletle iniş konseptini daha rahat anlayabilirsiniz. Düz bir zeminde yürürken, darbeleri en aza indirmek için yere önce topuklarınızla basarsınız, ayağınızın diğer bölümleri de topuk hareketini izler. Daha sonra…
Sayfa 1 / 2