Yamaç Paraşütü
Çeşitli WEB sitelerinden hava durum bilgisi çağırma sayfaları   Meteor.gov.tr dan Türkiye İlleri hava durumuİstanbul Uçuşları için Enka.com 'dan hava durumuUniversity of Athens'a ait, Türkiyenin batısını yorumlamak için.  
  Tehlike içinde bulunan bir pilot yardım çağırabilmesi için aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmelidir.• Mümkünse öncesinde durumu rapor etmelidir.• Bilinci yerindeyse paniğe kapilmamalıdır. • Telsiz bağlantısı varsa; bulunulan yerin tanımlayıcı özellikleri (varsa haritadaki koordinati), yüksekliği, emercensi çeşidi, pilotun durumu, istenen yardım vs. bilgiler sakince karşı tarafa aktarılmalıdır.• Telsiz bağlantısı yoksa; inilen yerin tespit edilebilmesi için kubbe açık bırakılmalı, mümkünse düz olarak serilmeli ve gerektiğinde (varsa) işaret fişeği kullanılmalıdır. Bu arada pilot, durumunu daha da zorlaştıracak hareketlerden kaçınmalıdır. • Arama-kurtarma ekibinin süratle devreye sokulabilmesi için en kısa zamanda telsiz veya telefonla durum karşı tarafa rapor edilmelidir.
  Yol hakkı kurallarıHer hava aracı pilotunun yol hakkı açısından uymak zorunda olduğu kurallar şunlardır:• Emercensi durumunda olan hava araçları bütün hava araçlarından önce yol hakkına sahiptir.• Normal şartlarda değişik kategorideki hava araçları aşağıda ki sıraya göre yol hakkına sahiptirler.-Balonlar- Çok hafif hava araçları (yamaçparaşütü , yelkenkanat vs..)-Planör-Başka hava aracını çeken yada yakıt ikmali yapan hava uçaklar-Döner ve stabil kanatlı hava araçlarıGörerek Uçuş kuralları• Özel izne bağlı uçuşlar dışında, günbatımından 30 dakika sonrasi ile gündoğumundan 3O dakika öncesi arasında görerek uçuş yapılmaz. • Ucuş yapacak her pilot uçuş süresince diğer hava araçlarını ve yerdeki engelleri (inişte sorun yaratabilecek) kontrol etmelidir. • Görerek…
  Bu kurallar basit olmakla birlikte tüm yamaç paraşüt pilotlaro bu kurallanrı bilmek ve uygulamak zorundadır. Bu kurallara uymak ve dikkat etmek, özellikle gruplar halinde yapılan uçuşlarda çarpışmaIarı ve doğabilecek riskleri önlemek açısından çok önemlidir. Gerektiğinde pilotlar uçuşlar sırasında birbirlerini, bağirarak da uyarmalıdır. • Ayni irtifalarda yüz yüze karşıIaşma durumlarında uçuş yönü sağa çevrilir. Tepeye çok yakın olunmasından dolayı bunu yapmak pratik ya da güvenli değil ise durumu uygun olan pilot yönünü değiştirir. Ancak bir pilot sağa giderken diğeri sola gitmemelidir. Iki yamaç paraşütü pilotu ayni yola doğru yaklaşıyorsa sağ taraftaki pilotun geçiş hakkı vardır . Diğeri herhangi bir riskli harekette…
  Uçmak, uçsuz bucaksız bir özgürlük olmakla birlikte bunun da sınırları vardır. Hangi tip hava aracı ile uçulursa uçulsun bütün pilotlar, üzerinde uçuş yapılan ülkenin hava kurallarıyla sınırlanmış olur.* Bundan dolayı yamaçparaşütleri de diğer hava araçları gibi hava kurallarına tabidir. Hava kurallari, uçuş özgürlüğünün en makul ölçülerde karunabilmesi için dikkatle saygı gösterilmesi gereken kurallardır. Bu kuralların konulmasının altında yatan önemli sebepler şunlardir; • Hava araçları ne pahasına olursa olsun çarpışmaktan kaçınmalıdır.• Hava araçlarından düşebilecek herşey, ne alursa olsun yerdekiler için çok sakıncalıdır.• Bulutun pilotlarin görüş açılarına engel alan bir kör nokta vardır. Unutulmaması gereken en önemli husus, bir pilotun diğer bir…
  Yeryüzü ve irtifa rüzgarları için mümkün olan en iyi meteorolojik biIgi alınmadır. • Yeterli ölçekte uçulacak bölgenin haritası bulunmalıdır. • Harita üzerinde düşünülen rota incelenmeli, bölge iyice tanınmalıdır. • Çikolata, meşrubat vs. alınmalıdır. • Havaya uygun ye vücudu örten bir giysi kullanılmalıdır. Giysilerin vücudu rahat. sıcak ye kuru tutması göz önünde bulunduruImalıdır.• Varyometrenin ve telsizin çalıştığı kontrol edilmelidir. • Yamaç paraşütü, harnes ve diğer ekipman kontrol edilmeli ye gerekli ayarlamalar uçuş öncesinde yapılmalıdır. • Tuvalet ihtiyacı uçuştan hemen önce giderilmelidir. • Varsa yer ekibi ile brifing yapilmalı ye ayni harita onlara da sağlanmalıdır. Mesafe uçuşları için önemli tavsiyeler• Hedefe yönelmeden önce mümkün olan en yüksek irtifaya çıkmaya…
  Uzun mesafe uçuşlanindaki başarinin bir diğer yolu da, pilotlarin duşunceIerini altlarindaki zeminden ayi abilmelerine ve uçuşa konsantre olabilmelerine bağlıdır. Çeşitli sesler ve hava koşullaninin da nasil olduğu oldukça önemlidir. Bununla birlikte alinan mesafe boyunca her zaman olabilecek “iniş” konusunda, unutalabilecek basit kurallarin pilotun aklini meşguI etmemesi gerekir. Uçuş sirasinda pilotun bu konuda mümkün oIduğu kadar rahat olabilmesi, yeterli bir yüksekkte ormanlari açikça görebilmesine ve iniş yapilabilecek en uygun yerleri kisa bir zamanda seçebilmesine bağIidir.200 metrenin altindaki irtifalarda pilotlarin yer seçimi konusunda hizli bir şekilde karar verebilmesi gerekir. çunku, bu yukseklkten iniş genellikle 2 dakika surer. Eğer yapilabiliyorsa iniş alani hayvan…
  Uzun mesafe yapılması düşünülen uçuşlarda daima bir harita kullanilmaltdir. Harita okumak zor deşildir fakat deneyim ister. Ayrica her pilot, yamaçparaşütünun performansini bilmek zorundadir. iyi hava şartlari olan bir günde 1200 -1500 metre yukseklikteki bir yamaçparaşütü, rahatlikla 5 - 6 km yari çapli bir daire sahasini tararken ayni zamanda her an ini~ bölgesine ula~abileeek durumda - - - -olabilir. Ancak pilot öncelikle bölgeyi tanimali ye harita üzerinde önemli yerlerin Mahalli uçuş her zaman planlanan yere rahat bir süzülüşle inebilecek mesafede uçmak demektir. Bir hata sonucu uzaklara inmek veya bir yanlişlik nedeni ile kaybolmak söz konusu olmamalidir. Bununla birlikte pilot iniş için…
  Mesafe uçuşlarındaki başarı; bulunan termal havanın, pilotu uçuş yapaceğı bölgenin çok uzağına kadar götürecek güçte olmasıyia ilgilidir. Bulunan termal hava akımları gidilecek mesafeyi rahatlıkla iki katina çakarabilir. örneğin, yaklaşik 20 km’lik bir rüzgarlı havada, termal hava akimları yardımıyla 700 metreye çıktıktan sonra düz uçuşla katedilecek mesafe, rüzgarın da yardımıyla en az 8 km olacaktır. Bu mesafe başlangıçta yeterli bir uzaklıktır. Bu uçuşlar sırasında en zor olan nokta ise, “takip edilecek termale karar vermektir”. Bunu yaparken pilotun kendi kendine sormasi gereken bazi sorular vardir. Geçilecek bolgede ne gibi riskler var? Bulunan termalle ne kadarlık bir mesafe geçilmek isteniyor? irtifa, bu geçilecek…
  Uçuş yapılan tepenin sırtlarında ya da çevresinde dolaşmak gerçekten oldukça keyiflidir. Bununla birlikte bir sure sonra hemen hemen bütün pilotlar havada daha uzun mesafeler kat etme özgürlüğünü yaşamak isterler. Bazı yamaç paraşütü pilotları da birkaç süzülüş uçuşu yaptıktan sonra mesafe uçuşuna heveslenirler. Ancak çoğunlukla onlar termal uçuşun inceliklerini bilmezler ve yapmış oldukları bazı güzel uçuşların “çok iyi şartlar” nedeni ile gerçekleşmiş olduğunu anlayamazlar. Birçok pilot da emniyetli bir mesafe uçuşu için gerekli bilgisel alt yapidan ve yeterli uçuş deneyiminden yoksundur. Sadece çok az sayıda pilot yeteneklerini artırmak için termik uçuşlarda gerçekten çaba gösterir. işte ancak bu küçük azimlilik geleceğin…
Sayfa 1 / 8