HATIRLAMA LİSTESİ    ÇADIR  UYKU TULUMU  MAT  SIRT ÇANTASI  Çanta Yağmurluğu  YÜRÜYÜŞ BATONU  OCAK  Yakıt  Aliminyum Folyo  MUM, KİBRİT  FENER, ALIN FENERİ  Yedek pil ve ampul  MUTFAK SETİ  Pişirme Kabı  Bardak   Kaşık, çatal, bıçak  Sünger  MATARA, SU KABI  DÜDÜK  TUVALET KAĞIDI  ÇÖP TORBASI  DİKİŞ SETİ  İLK YARDIM MALZEMELERİ  PUSULA / GPS  HARİTA  BİVAK TORBASI  YEDEK GİYSİLER  YEDEK İÇ ÇAMAŞIRI  YEDEK ÇORAP  PANÇO YAĞMURLUK  ANORAK  BERE, ŞAPKA  BALAKLAVA  ELDİVEN VE KORUMASI  TOZLUK  YEMENİ  GÜNEŞ/KAR GÖZLÜĞÜ  FOTOĞRAF MAKİNASI  YEDEK FİLM  SABUN, HAVLU  DİŞ FIRÇASI VE MACUN  GÜNEŞ KREMİ  YEDEK AYAKKABI  TERLİK  KAĞIT, KALEM  KİTAP    YİYECEKLER  Makarna, bulgur  Çorba  Patates püresi  Yağ, tuz, şeker  Çay, kahve, İzotonik içecek v.b.  Kahvaltılık  Puding  Domates püresi  Bisküvi, çikolata  Soğan, sarımsak  Kuru Üzüm ve kuru kayısı  Baharat  Ekmek    TEKNİK MALZEMELER  Kazma  Krampon  Kask  İp  Perlon  Yardımcı ip  Emniyet Kemeri  HMS, karabin,ekspres  Tırmanış Ayakkabısı  Çığ Seti  Sikke  Takoz  Friend,Tricam  Buz, Kaya Çekici  Buz burgusu  Deadman   Çıkış Çantası       MALZEMELER:    GİYİM MALZEMELERİ - Bere - Balaklava - Şapka - Yüz Maskesi - Bandana - Pantolon - Şort - Mayo - Gömlek - Kazak - T-Shirt - Uzun iç çamaşır (alt…
Aşağıdaki paragraflar ; ŞEMSİ ŞAKTİMUR , DR. BOZKURT ERGÖR VE İSMET ÜLKER’in muhtelif yazılarından derlenmiştir.(Hepsini saygıyla anıyoruz) 1) “……Türkiye de ilk defa Bursa da 1932 yılında dağcılık kulübü kuruluyor ve komple kayak, ayakkabı getiriliyor……..kayakçıların toplandığı dağcılık kulübün de, onları görmüş ve merak etmiştim. 2)”……Geniş bilgi Bursa dağcılık kulübünün arşivinde mevcuttur…..Bursa dağcılık kulübü üyelerini tanımış hafta sonu ve diğer tatil günlerinde…..Nisan ayı sonuna kadar  kayak sporu yapabilmiştik. 3)”……Türkiye de kayak sporunun tarihçesine damgasını vuran ilk kulüp olarak 1932 yılında kurulan Bursa dağcılık kulübünün kurucularını,….” “…..Dağcılık kulübün den kalabalık gruplar halinde uludağa çıkılır ve kayak evinde ranzalı iki katlı yataklarda kalınırdı. 4)”……Çantamıza yiyeceğimizi…
  Nasıl ki otomobilde yavaş yavaş giderken ortaya çıkmayan aksaklıklar, şehirlerarası yolda hızlanınca kendini gösteriyorsa, gittikçe ilerleyen dağcılığımızda da, bir zamanlar konu bile olmayan sorunlar artan teknik ve risk düzeyiyle birlikte ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak bunlar kesinlikle moral bozucu, üzücü sorunlar değil, sadece artık daha gelişmiş olduğumuzun göstergeleri. Eski düşünce kalıplarımızı gözden geçirip, bir takım tanımları kendi ihtiyaçlarımıza göre yeniden değerlendirmemiz gerekiyor.70’li yılların ortalarında dağcılığımız son derece az sayıdaki üyesiyle yuvarlanıp giderken, hemen her konu bugünkünden farklıydı. Ancak, bu farklardan özellikle bir tanesi bence diğerlerinin hepsinden daha önemliydi. O da, kondisyonu iyi herhangi birinin, isterse o güne kadar Türk dağcılığının…
  Georger Sonnier'e inanılırsa bir dağabilinen ilk çıkış tamamen ilgisiz bir amaçla 14.yy'da Mont Ventoux'da Petrarque tarafındangerçekleştirilmişti. GHM'de bu "keşif tebessümle karşılanabilir fakat düşünüldüğünde o çağda bu çıkışın iyi bir mevsimde bile kolay olmayacağı görülür. Düşünün ki Medoin veya Malaucene'den itibaren Petrarque'ı zirveden 1500 m'lik bir yükselti ayırıyordu. Bu da 1500m'lik orman, maki, ve kayalık arazi; ve eğer dümdüz çıkılırsa 25°'lik bir eğim demektir.Petrarque, senin gibi bir şairin oyükseklikte bir yere tırmanmaya karar vermesiiçin kafasını bayağı bozmuş olması gerek. Kendi bedeninde kendini çok kötü hissetmiş olmalısın. Bu ölümsüz bir acıdır Petrarque, sen bir aşıktın.Böylece bir dağın zirvesine gitmegereksinimi duymak için…
  İngilizce 'wilderness' kelimesi diğer dillere kolaylıkla çevrilemez. Biz Avrupa'lılar, hiçliğimizi gidermek, petrol, altın uranyum gibi yeni zenginlikler ve belki de daha fazlasını bulmak amacıyla Himalaya, Kuzey Kutbu, Grönland Adaları, Chan-Tang... gibi yerleri ele geçirerek, tüm çabalarımızı buraları fethetmeye yönelttik.Vahşi ülkelerde, uygarlıktan uzakta, insan eski bilgilen bir kenara iten bilimin getirdiklerinin tersine, deneye yanıla gerçeği algılar. 'White Wilderness' kelimelerinin içeriği bir başka anlam taşır. Zihniyeti dönüştürmek ve banşa, sonsuzluğa, ıssızlığa bu yüzyılın kaşiflerinin eylemleri ve güce susamışlığıyla kesintiye uğrayan değerlerini geri vermek. Kendine özgü yasalarıyla doğa, eğer biz yok etmezsek ve eğer biz fethetmek için parçalarına indirgemezsek, yaradılışın ilk örneğidir.…
  Dünyada ve Türkiye'de Oluşumları ve Konumlarıyla DAĞLARI- Dağ nedir?a) Dağ, insanla tabiat arasında ki mücadelenin en yoğun yapıldığı yerdir. Bir ÇiN ATASÖZÜ'ne göre dağ en yüce şeydir. Başka bir deyişle dağ, önümzde yükselen ve içine girdiğim zaman beni kendisinden bir parça yapan yüce bir bütündür. Dağ, yeryuvar üzerinde yeralan çok çeşitli coğrafi ünitelerden; plato, ova, havza gibi ünitelerden biridir. Coğrafi bir yaklaşımla; 15 km. lik bir mekan ünitesi üzerinde yeralan nisbi yükseltinin 600 m'yi bulduğu veya geçtiği yükselti ünitelerini DAĞ olarak tanımlayabiliriz. Bir başka coğrafi tanımla da, yükselti ile beraber eğim değerlerinin % 40'ı geçtiği relief parçasını DAĞ olarak…
  1) Gideceğiniz dağ hakkında etraflı bir bilgilenmeyesahip olun,2) Gideceğiniz rota hakkında tüm bilgileri derleyin,3) Rota ve dağa göre bir hazırlanma sürecinden geçin,4) Bilgi ve deneyim sınırlarınızı aşmayan rotalar seçin,5) İlk yardım ve kurtarma konularında asgari bilgiyemutlaka sahip olun,6) Gidilecek rota için yeterli ve gerekli malzemeyesahip olun,7) Bilgi ve deneyiminizin yetersizkaldığını hissettiğiniz noktada dönmekararını her türlü dış etkilenmenindışında vermeye çalışın.8) Dağcılık konusunda duygusal kararlardankaçının,9) Dağa gitmeye başlamadan önceuygun bir dağcılık eğitimini talep edin,10) Dağdan kolay anlarda kaza olabileceğiniunutmayın ve dikkati hiç bir zaman eldebırakmayın,11) Tırmanış, son yerleşim noktasından ayrıldıktansonra başlar ve tekrar bir yerleşim noktasınaulaşıncaya kadar sürer. Bu noktayı her…
Dağcılıkta Fiziksel Hazırlık ve Antrenman Anterman ve kondüsyonla ilgili bu temel bilgiler ve izleyen örnek antrenman programı, Fransız Dağcılık Kulübü (CAF) bilimsel komitesi tarafından yayınlanan ve CAF, INSEP (Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Ensti-tüsü) ve ARPE (Çevre Fizyolojisi Araştırmaları Birliği) tarafından birlikte yazılan eğitim broşürü temel alınarak hazırlanmıştır. FİZİKSEL YETERLİLİK Dağcılıkta fizik yeterlilik; * Yıl boyunca * düzenli (haftada 1-2 kez) * değişik şekillerde yapılan fiziksel antrenmanlara bağlıdır. 1-UZUN YÜRÜYÜŞLER 7-10km/saat hızla, 2-5 saat süresince, yaklaşık 5 kg'lık sırt çantasıyla, değişken zemin ve yükseltili bir arazide yürüyünüz. 2-KOŞU 8-15 km/saat hızla, 30-60 dakika süresince, düzenli bir tempoyla, yumuşak ve değişken…
Kramponlar sizi kar ve buz üstünde sağlam tutmak ve yıllarca kullanıma dayanıklı olmak için tasarlanıp geliştirilmişlerdir.Tipik bir tırmanış sırasında kayalar üstünde yürümek ve tırmanmaktan dolayı bir çok kötü kullanıma maruz kalabilirler. Bu yüzden her geziden önce kramponları kontrol etmek yerinde bir davranış olur. Onları bir arada tutan vidaları , bağ düzeni ve uçlarını her zaman kontrol edin. Kramponunuzun tamire ihtiyacı olduğunu hissedeceğiniz en son yer dik bir yamaçtır.!!!  Onları Keskin TutunBir eğe kullanarak krampon uçlarını keskin tutun. Metalin zarar görmesine yetecek kadar ısındıran biley taşını kullanmayın.Eğenin dişleri yönünde eğelediğinize emin olun.Kenarı ve krampon uçlarını mümkün olduğu kadar keskinleştirin ve gövdeden…
  Türkiye\' de 3000 m\' nin Üzerindeki Dağlar ve Zirveler:D.İ.E.verilerine göre Türkiye\' de 1000 m\' den yüksek 435 dağ mevcuttur, Bunlar: 1000 m\' den yüksek 128 dağ.2000 m\'den yüksek 166 dağ.3000 m\' den yüksek 137 dağ.4000 m\' den yüksek 3 dağ.5000 m\' den yüksek 1 dağ\' dır.1 - Büyük Ağrı Dağı ( Ağrı )- 5122 m2 - Cilo Dağı ( Reşko Tepesi ) ( Hakkari ) 4135 m3 - Süphan Dağı ( Bbitlis )-4058 m 4 - Kaçkar Dağı (Rize)-3932 m5 - Erciyes Dağı (Kayseri )-3917 m6 - Küçük Ağrı Dağı (Ağrı)-3896 m7 - Aladağlar (Niğde) Kaldı Doruğu (3734 m ), Demirkazık…
Sayfa 1 / 2