Kişisel Bloglar

Bu bölüm Sıradışı Sporcuların kendilerine ait güncelerini yayınlamak için oluşturulmuştur.

Yaz, Eğitimler, Yaşanan Tecrübeler , Dikkat derim ben

Herkese merhaba
Düzeyli bir gözlem ve eleştiri yazabilmek için bazı isim ve yerleri gizli tutarak bazı konularda ki geçmiş tecrübelerimi
Yeni ve pilot adayı liste üyelerini dikkate alarak yazmak istedim. Yaz geldi . Yamaç paraşütü eğitimleri başladı. Eğitmenler her zamanki söylemleri ile ortaya çıktılar. Kimileri kurumsallaşma arzusunda.
Kimileri bu yaz ne yaparsam kazançtır düşüncesinde. Kararlar alınıyor. Güveniliyor.İnanılıyor.


Kimileri geçmişten gelen sorumluluk ve tecrübeleri ile işleri sıkı tutuyor.
Ortalık karışmaya başlıyor. Sapla saman birbirine karışıyor.
 
Biz aday pilot lar neyi nasıl değerlendireceğiz bilmediğimizde muhakkak bir kandırılma şoku yaşıyoruz. Biz bu şoku kazasız yaşayanlardandık. Şanslıydık
 
SDÜ şenliklerinde birçok eğitmen davranışı gözlemi yaptım. İnanın bu işi bilmek ile öğretebilmek arasında dağlar kadar fark vardır.

Eğitim alanlara bağırabilme hakkı olduğunu düşünen eğitmene ben çok şey söylemek isterim. Sebebi ne olursa olsun. Kanat yerde iken arkadaşına yardım etme kültürü kazanmamaış bir adam siz ne kadar bağırsanızda bir sonraki seferde de yardım etmek aklına gelmeyecektir. Eğitmen olarak ömrünüz bağırmakla geçer. Bu sebeble bu kültürü katmanın yolları aranmalıdır.
 
Kalkış sırasında adayın yaptığı hatalara eğitmenin verdiği tepkiler ile , eğitimenin kişilik sorunları gayet belirgin olarak gözlemlenebiliyor.

Bence Eğitmen davranışlarında dikkat etmeniz gereken kurallar.
 
Eğitmeninize karşı ezik olmayın sorgulayın sorun, Alaycı gülüşleri sağlam karşılayın

Öncelikli olarak bu işi para için yaptığını ve verdiği hizmetin karşılığını aldığının bilincinde olun

Size her ayrıntıyı anlatmasını sağlayın.

İyi bir eğitmen Size zaman harcıyorum hissi vermemeli.

Sözlerini tutmalı.

Daha önceki eğitim kuşakları ile sizi tanıştırmalı.

(Burada çıkar ilişkisine dikkat edin eğitmenin paraşütünü kullanan, ona yardım amaçlı organizasyonda olan birinin destek sözlerine  güvenmeyin)

Malzemesinin yeni veya eski oluşuna dikkat edin. (Eğitime önem veren kişi malzemeye yatırım yapar)

Ne kadardır eğitim verdiğine veya eğitim sektöründeki hedeflerine bakın. Hedefi olmayan, olamayacak karakterdeki kişiye güvenmeyin

Karakterini inceleyin, davranışlarınıi hatta cep telefonunda yaptığı konuşmaları dinleyin. Burada genel olarak ne tür bir insan olduğunu çıkartırsınız.

Anlamadığınız bir şeyi aynı kelimelerle tekrar tekrar anlatan bir eğitmen iyi değildir. İyi eğitmen öğrencisini gözlemleyerek bireysel yöntemler üreterek problemleri aşar. Herkese aynı aba uymaz.

Israr eden ve öğrencisinin psikolojisini dikkate almayan eğitmenden de uzak durun.

Sizin başarısız olduğunuz durumda kendi utanan bir eğitmen den size hayır gelmez. Bu kişiler aslında sizi eğitmez. Sizin başarılarınızdan pay çıkarmak kaygısındadırlar.

Derdini bağırarak anlatma yolunu seçen eğitmenden uzak durun. Bu kişi kriz yönetemez. Destek olamaz. Öncelikle kendini bir eğitmelidir.

Her işi kendi yapan eğitmenden de uzak durun. İyi liderin olduğu yerde işlerin nasıl düzene girdiğini anlamazsınız bile Çünkü temelde herkes sanki ne yapacağını biliyordur gibi görünür. Kötü lider ve eğitmenlerin organizasyonları dağınıktır.

Şunu unutmayın gruplarda dağınık olunmasının sebebi insanların sorumsuzluğu değildir. Liderlerin bilgi vermede ve dağılma sebeplerini görmede ki kabiliyetsizlikleridir.

Dediğim gibi bilmek, eğitim verebilmek için yeterli bir kabiliyet değildir.

Alpay oğuş

24,05,2006

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

TDF ve Türkiye Dağcılığı üzerine düşüncelerim.
Dağcı kimdir? Nasıl karar verilir? hakkında bir in...